Mała jagoda, która ma wielką moc

jagody goji - zdjęcieJagody goji przywędrowały do Europy z Azji, dokładniej rzecz ujmując z Chin, Tybetu oraz Mongolii. Tradycyjna medycyna chińska od kilku tysięcy lat zna i wykorzystuje ich prozdrowotne właściwości. W Europie I Stanach Zjednoczonych ludzie stosunkowo niedawno zachwycili się tą niepozorną rośliną.

Jagody goji to wyjątkowo silny przeciwutleniacz, który niszczy wolne rodniki. Te są jednym z czynników, które odpowiadają za starzenie się naszego organizmu.

Jagody goji zawierają aż osiemnaście różnych rodzajów aminokwasów, dwadzieścia jeden pierwiastków śladowych, witaminę C, witaminy z grupy B. Ponadto składniki mineralne takie jak wapń, żelazo, selen cynk, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz flawonoidy.

Pod względem wartości odżywczych, jagody Goji zostały zaklasyfikowane, jako jedna z najbardziej wartościowych roślin, jakie występują na naszej planecie.

Spożywanie owoców goji zalecane jest osobom z obniżonym poziomem odporności, zwłaszcza dzieciom i osobom starszym. Wspomagają także leczenie reumatyzmu, a ich długotrwałe spożywanie wzmacnia kości oraz stawy.

Ponadto pomagają walczyć z nadwagą, regulują pracę serca i ciśnienie, dobroczynnie wpływają na nasz wzrok. Dlatego też jagody goji powinny znaleźć się w spiżarni każdego z nas.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dodatki do kawy i herbaty i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz