Kawa mielona nie tylko z ekspresu-z czym podać kawę?

kawa3Każdy dzień zaczynamy od dodania sobie dawki energii. Doskonale pobudza i dodaje wigoru kawa. Szczególnie świeżo mielona kawa zawiera najwyższą ilość kofeiny i niezwykłego aromatu.

Kawa mielona może być po prostu zaparzona. To już pozwoli na rozkoszowanie się tym głębokim i aromatycznym smakiem. Rodzaj zaparzenia także ma wpływ na jej smak. Oczywiście każda kawa mielona ma inne walory smakowe. Zależy to od gatunku, jaki wybieramy. Kawa mielona dostępna jest nie tylko w sklepach- również w internecie znajdziemy wiele ciekawych gatunków. Możemy się jednak pokusić o dodanie składników, które zmienią smak naparu.

Dodatki do kawy mogą być różnorodne. Mleko, śmietanka i  cukier to dodatki najbardziej popularne w naszych domach. Na tym jednak nie koniec. Idealne będą wszelkie likiery, sosy czekoladowe czy owocowe. Odważmy się dodać intensywne przyprawy, takie jak kardamon czy cynamon. Alkohole typu rum, whisky, a nawet wino, doskonale wypełnią głębie smaku. Mleczko kokosowe, bita śmietana, mleko zagęszczone także urozmaicą smak naparu.

Świeżo mielona kawa sama w sobie jest idealnym napojem. Pijąc ją codziennie warto czasem zaszaleć i coś dodać by stworzyć niepowtarzalny smak, zaskakując od czasu do czasu nasze kubki smakowe.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Kawa i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz