A, B, C pieprzu cytrynowego

Gotowanie potraw w ostatnim czasie stało się bardzo modne. I tak gotują wszyscy: laicy, jak i ci doświadczeni. Nastała moda na zdrowe jedzenie. Na szczęście nie dotyczy to przypraw, dzięki którym danie nabiera nowego smaku. Dzięki przyprawom przyrządzona potrawa jest aromatyczna, pachnąca i po prostu smaczna! Pieprz cytrynowy jest jedną z przypraw z górnej półki.

Składniki…
Pieprz cytrynowy jest mieszanką wyselekcjonowanych przypraw, ale najważniejszymi składnikami są: pieprz czarny zmielony oraz starta skórka cytrynowa. Połączenie to pozwala na uzyskanie smaków zarówno ostrzejszych, jak delikatniejszych (ostrość pieprzu, kwaskowatość cytryny). Przyprawa ta nadaje potrawie unikatowego smaku. Sekret pieprzu cytrynowego polega na dobrze wysuszonej skórce z cytryny. Cytrynowy pieprz posiada w swoim składzie: czosnek, kardamon, kurkuma, cukier, kwas cytrynowy – regulator kwasowości oraz sól.

Jakie potrawy przyprawiać pieprzem cytrynowy?
Biorąc pod uwagę kwaskowaty smak świetnie nadaje się do różnego rodzaju ryb, mięs smażonych (np. steków), pieczonych, z grilla oraz sosów typu dressing i winegret. Pamiętać trzeba, że nie należy sypać go dużo, bo już niewielka ilość zamieni danie w prawdziwe cudo!

Zalety stosowania…
Pieprz cytrynowy wspomaga proces trawienia i ukrwienie tkanek. Posiada działanie dezynfekujące i przeczyszczające. Stosuje się przy bólach migrenowych.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz