Szałwia hiszpańska – wyjątkowe nasionka

Nasiona chia pochodzą z Meksyku i Gwatemali, a ich cudowne właściwości zostały docenione już przez starożytne cywilizacje. Aztekowie uprawiali je równie powszechnie co fasolę i kukurydzę. Jakie wartości ma, nazywana po polsku, szałwia hiszpańska?

Nasiona Salvia hispanica L. stanowią niesamowicie bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które wspomagają pracę mózgu, wyciszają układ nerwowy, wspomagają działanie wzroku i w pozytywny sposób wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Ponadto zawierają więcej wapnia niż mleko oraz więcej żelaza niż szpinak. W porównaniu do innych roślin odznaczają się dużą ilością białka – pełnowartościowego. Ale to nie koniec listy – zawarte w nasionach szałwii hiszpańskiej antyoksydanty zapobiegają rozwojowi nowotworów, potas obniża ciśnienie krwi, magnez koi nerwy, fosfor wzmacnia kości, a błonnik reguluje trawienie.

Nasiona chia są także nośnikiem witamin – C, E i A oraz taminy, ryboflawiny i niacyny.
Dieta bogata w błonnik, którego wiele dostarczają nasiona Salvia hispanica, zapobiega rozwojowi chorób cywilizacyjnych, a także wspomaga odchudzanie. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, nasionka te pęcznieją i wypełniają żołądek dając uczucie sytości.
Można je dodawać do jogurtu, owsianki czy innego rodzaju płatków, sałatek lub przygotować pudding. Dzięki wiążącym wilgoć właściwościom, bardzo łatwo jest uzyskać deser o przyjemnej, gęstej konsystencji – do nasion wystarczy dodać mleko i zostawić na noc w lodówce, a rano dodać ulubione owoce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Zioła. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz